NJOFTIM: Filma SHqip Me Titra Shqip e cila azhurohet rregullisht - Klikoni këtu.

8 misteret e universit që shkenca nuk i zgjidh dot!

Shkencëtarët kanë mundur të zbulojnë tetë misteret  më të mëdha të universit të cilat nuk mund t’i zgjidhin dot.

Sipas revistës shkencore Science, ato ndryshojnë shumë nga… misteri i materies së errët, e cila përbën 73% të gjithçkaje, por ende nuk është njohur deri në Diell, si dhe pse ai është kaq i nxehtë.

Madje ciotn alb-observer.com,  disa nga këto pyetej, sipas shkencëtarëve ndoshta nuk mund të shpjegohen kurrë dhe as do të gjejnë përgjigjen e duhur, duke vijuar të mbeten enigmë.

Ndërkohë, nëse arrihet të shpjegohet qoftë edhe një nga këto tetë mistere, kjo do të jetë e mundur falë observimeve astronomike shpjegon shkencëtari i famshëm Robert Coontz.

Misteri më i madh që mundon shkencëtarët ciotn alb-observer.com,  është ajo e materies së errët. “Pjesë e misterit është se ne nuk asnjë të dhënë, asnjë tregues përsa përket mundësisë nëse ne dikur do mund të gjenim një përgjigje për atë”, shpjegon astrofizikani i Institutit Max Planck në Garching të Gjermanisë, Simon White.

Në vijim po ju paraqesim tetë (8) misteret më të mëdha që mundojnë shkencëtarët bashkëkohorë:

1. Energjia e errët, e cila ndërsa ekziston ajo ende nuk mund të matet dhe nuk mund ta diktojnë!

2. Materia e errët, e cila lidhet ngushtë me energjinë e errët. Me këtë term ne përdorim për të përshkruar “ngjitësin” që mban gjithçka në gjithësi së bashku. Megjithatë, Adrian Cho, i cili shkroi raportin për revistën, beson se në kontrast me energji të errët, shkencëtarët janë të mundshme për të zbuluar një grimcë.

3. Ku ndodhen baryons e zhdukur? Sipas kozmologjisë, universi përbëhet nga 5% e materies së zakonshme (baryons), 23% e materies së errët dhe 72% nga energjia e errët.

4. Përse shpërthejnë yjet? Shumë prek procedurave të krijimi tët yjeve dhe krijimit të sistemit diellor janë të njohura nga shkencëtarët, por, siç dhe ata pranojnë, ende nuk mund të konceptojnë se çfarë ndot në të vërtet në nj yll, kur shpërthen, duke formuar atë që ne e njohim si supernova.

5. Çfarë ri-jonizoi universin? Për disa qindra mijë vjet pas Big Bengut, elektronet janë “zhveshur” nga atomet, gjë për të cilën nuk e kemi ide se pse ndodhi.

6. Cili është burimi i energjisë së rrezatimeve kozmike? Bombardohemi çdo ditë prej tyre, por ende shkencëtarët nuk mund të bien dakord se prej ku ato burojnë!

7. Pse sistemi ynë diellor është ka shumë i “çuditshëm”?
Ekziston logjika në sistemin tonë diellor, apo mbizotëron kaosi?
Askush nuk e di!

8. Pse stema/kurora e dellit është kaq e nxehtë?
Të gjithë ata që studiojnë diellin ende nuk e kanë zbuluar. Kurora e diellit është pika më e largët nga qendra e tij (bërthama), por është tmerrësisht e pabesueshme nxehtësia e tij dhe arsyet/shkaqet ndaj këtyre “shtresave” vijojnë të mbeten një mister./alb-observer.com/

Më poshtë, mund të KOMENTONI në lidhje me artikullin.